WORKS   •   by instrument   •   by genre   •   by year   •   stage

LISISTRATA

Children's opera for orchestra, mixed choir and soloists | 50'ca. (2005) download | purchase
Commissioned: by the Servei Educatiu del Liceu and the IMEB (Institut Municipal d'Educació de Barcelona) (2005)
PROGRAM NOTE

PROJECTE EDUCATIU: ÒPERA A SECUNDÀRIAREPOSICIÓ DE L'ÒPERA LISÍSTRATA
LISÍSTRATA(adaptació lliure de l'obra d'Aristòfanes) 
Òpera en un acte per a solistes, cor juvenil i grup instrumental 
Música i llibret: Albert Carbonell
ORGANITZEN:Institut d'Educació de l'Ajuntament de BarcelonaGran Teatre del LiceuJove Orquestra Nacional de CatalunyaTeatre Nacional de Catalunya
TEATRE NACIONAL DE CATALUNYADivendres 15 de juny (sessions escolars a les 10:30 i les 12:30)Dissabte 16 de juny (sessions familiars a les 10:30 i les 12:30)Diumenge 17 de juny (sessions familiars a les 10:30 i les 12:30)Dilluns 18 de juny (sessions escolars a les 10:30 i les 12:30)
REPARTIMENT:Lisístrata: Maria Ponsatí , Marta GarcíaCinèsies: Pau BordasNarrador: Joan GarridoJove Orquestra Nacional de Catalunya Direcció musical: Elisenda CarrascoDirecció escènica: Ignasi TomàsDirecció dels cors Esteve NabonaEscenografia: Francesc MorenoIl·luminació: Miquel Àngel Albizu

SOBRE L'AUTOR
Albert Carbonell i Saurí neix a Barcelona el 13 d'octubre de 1972. Inicia els seus estudis musicals al Conservatori Municipal de Música amb els mestres Carles Guinovart (composició), Miquel Farré (piano), Xavier Joaquin (percussió) i Albert Argudo (direcció d'orquestra). Es gradua amb les més altes qualificacions: matrícula d'honor en percussió, premi d'honor d'harmonia, premi d'honor de fuga, premi d'honor de composició i premi d'honor d'instrumentació.
El 1999 es trasllada als Estats Units per ampliar els seus estudis musicals. Gràcies a una beca Fulbright realitza un Màster de composició en el Mannes College of Music de Nova York amb els professors David Loeb (composició), Robert Cuckson i Carl Schachter (anàlisi).
Al llarg de la seva trajectòria rep beques de diferents institucions com la Fundació Autor-SGAE o la Fundació Agustí Pedro i Pons de la Universitat de Barcelona.
El 2001 rep el primer premi del Concurs Internacional de Composició de Montserrat (València) amb l'obra Seqüències. El mateix any, l'Associació Catalana de Compositors li atorga el premi especial a la millor obra d'autor català en el Concurs Francesc Civil de Girona per l'obra El quadrat màgic. L'any 2004 rep el premi Boruslav Martinû de Nova York, un festival de música contemporània presidit per Elliot Carter i Pierre Boulez, i dirigit per el prestigiós pianista, compositor i director d'orquestra, Marc Ponthus.
El seu catàleg inclou obres per a orquestra simfònica, orquestra de corda, música de cambra, obra coral, etc. La seva darrera obra Les Homilies d'Organyà, escrita per a baríton, cor, orgue i quatre percussionistes, i basada en el text original del segle XIII, fou estrenada al Palau de la Música Catalana amb gran èxit per Pau Bordas (baríton), l'Orfeó Català, Mercè Sanchís (orgue), Pep Vila (director) i el grup Percussions de Barcelona.
La seva obra es caracteritza per l'ús dominant del contrapunt, així com una marcada preferència per la nova grafia, mostrant una forta influència de l'harmonia tradicional ampliada, els gust pels efectes tímbrics i un acostament a la cançó popular catalana.
INTENCIÓ DE L'OBRA
Lisístrata és una obra pacifista que ens ensenya a lluitar contra la guerra mitjançant una solució creativa i original. És fruit del desig d'assolir la pau en temps de guerra. Es tracta d'una òpera compromesa, sobre un tema que malauradament segueix sent d'actualitat, basada en una obra teatral d'Aristòfanes, autor de la Grècia clàssica (segle V aC.) 
Cal destacar el paper conciliador i mediador de Lisístrata, una dona que finalment sabrà trobar la fórmula per assolir la pau, fent evident les carències del gènere masculí, més preocupat per competir i matar-se entre ells. Les dones, portadores de la vida i l'esperança, són més sensibles a la situació bèl·lica creada i faran ús de l'abstinència amorosa per retornar a una situació estable de concòrdia i prosperitat. Més enllà de la simple lluita de sexes o dels estereotips derivats de la discriminació de gènere, el que l'obra pretén és fer palesa la necessitat de conciliació, d'entesa mútua, i el fet d'aprendre a pactar i arribar a un acord d'una manera pacífica i respectuosa.
ARGUMENT
Som a l'any 411aC., durant la llarga i cruel guerra del Peloponès de l'antiga Grècia. Els homes d'Atenes i Esparta, immersos com estan en la guerra, han deixat de banda les seves llars tot lliurant-se al camp de batalla de forma frenètica i esbojarrada, fet que provoca que les seves dones estiguin desateses, disgustades i malhumorades. 
Per posar fi d'una vegada per totes a aquesta situació, la bella Lisístrata enginyarà un pla per aconseguir la pau tot liderant una revolta sense precedents, una vaga d'amor conjugal, que tindrà unes conseqüències duríssimes per als combatents. Davant aquesta situació, les tropes de tots dos bàndols es veuran forçats a acordar la pau per poder reunir-se amb les seves respectives mullers.
EL PROJECTE EDUCATIU ÒPERA A SECUNDÀRIA
Destinada a fer participar activament l'alumnat de les escoles de Secundària en una representació operística, interpretant-ne les parts corals, Òpera a Secundària és una proposta educativa que es va iniciar l'any 1998 amb l'estrena a Espanya de l'òpera Brundibár. Des de llavors s'ha repetit ininterrompudament cada any A Òpera a Secundària hi han cantat més de 8.500 escolars i en total s'han fet, fins ara, 68 representacions que han tingut lloc al Mercat de les Flors i al Teatre Lliure. Després de dos anys amb Brundibár, l'activitat va continuar amb les òperes Eco de Philippe Vallet i Roger Llovet, Regals de Mariona Vila i Mercè Maure, procedents, ambdues, del Primer Concurs de Composició d'Òperes per a Escolars.
Es va seguir amb El bosc de Farucàrun d'Òscar Peñarroya i Mª. Carme Mateu, obra guanyadora del Segon Concurs de Composició d'Òperes per a Escolars.
L'activitat continuà amb l'estrena al Mercat de les Flors, el maig de 2006, de l'obra guanyadora del Tercer Concurs de Composició d'Òperes per a Escolars, Lisístrata, amb llibret i música d'Albert Carbonell.
Les òperes que es representen en l'activitat Òpera a Secundària sempre s'ofereixen durant dos anys. Lísistrata, estrenada el 2006 al Mercat de les Flors, s'ofereix ara al Teatre Nacional de Catalunya amb caràcter de reposició.
En les representacions finals conflueixen el treball de tres grups diferents que han desenvolupat la seva tasca separadament: el cor general, el petit cor i solistes i els artistes professionals. El treball del cor general s'estén al llarg de tot un curs acadèmic i es distribueix en tres fases: 
Jornades de formació del professorat inscrit a l'activitat.Treball del professorat a l'aula.Acte final amb participació de tot l'alumnat.
El treball del petit cor i solistes s'inicia quatre mesos abans amb un càsting obert i continua amb assaigs intensius, musicals i escènics, en els darrers tres mesos. 
El grup d'artistes adults professionals s'incorpora a la producció en el darrer mes. 
Per tal de normalitzar socialment i artísticament el treball dut a terme a les aules de música, el resultat final es presenta en funcions obertes a tota la ciutat ofertes en un teatre públic. Òpera a Secundària està organitzada per: Gran Teatre del Liceu que hi aporta el 50% del finançament i la gestió i organització de l'activitat.
L'Institut Municipal d'Educació de Barcelona que hi aporta el 50% del finançament, assessorament didàctic, difusió, disponibilitat d'equipaments i el programa de mà.
La Jove Orquestra Nacional de Catalunya que hi aporta l'orquestra.
El Teatre Nacional de Catalunya que hi aporta la sala, el personal de sala i el personal tècnic d'escenari.




Albert CARBONELL - LISISTRATA (opera for teenagers) [full score].pdf
Albert CARBONELL - LISISTRATA [program].pdf
Albert CARBONELL - LISISTRATA [press documents].pdf